Aant. bordspellen: 4501

Kinderspelletjes

De mooiste kinderspelletjes zijn de spelletjes die je samen met je kinderen kunt spelen. Even weg met de TV en weg met het werk. Gewoon gezellig oog-in-oog een spelletje spelen. Als sinds mensheugenis spelen we graag spelletjes. Spelletjes zijn een manier om te ontspannen, om uitgedaagd te worden en leren we onze eigen motoriek, inschatting en sociale vaardigheden te leren kennen. Bordspellen zijn een geweldige vorm van ontspannen spelen en bestaan dan ook in alle vormen en maten. Zoek je een leuk kinderspelletje of een bordspel voor volwassen mensen. Wooki heeft alle bordspellen op een rijtje gezet en met een simpele test weet jij precies welk spel het volgende spel wordt dat jij gaat spelen!

De geschiedenis van Bordspellen

Een bordspel is in essentie, en zoals de naam al doet vermoeden een spel dat gespeeld wordt op een bord (het spelbord). Het spelbord kan allerlei vormen en markeringen hebben en er zijn veel spellen die onder de “bordspellen” geschaard worden maar niet eens gebruik maken van een spelbord. Naast het spelbord beschikt een bordspel over aanvullende onderdelen zoals pionnen, fiches en kaartjes. Mensen spelen als sinds mensheugenis bordspellen met elkaar. De eerste bordspellen dateren terug tot 3300 jaar voor onze jaartelling en zijn dus 5300-5500 jaar oud. Het oudste bordspel dat we kennen is Senet en is gevonden in graf van Merknera (Egypte). Ook zijn er dobbelstenen gevonden van duizenden jaren voor onze jaartelling. Backgammon spelen we nu nog steeds en dateert ook terug na duizenden jaren voor Christus. Overal ter wereld worden bordspellen gespeeld en het is niet bekend waar het eerste bordspel ontstaan is. Feit is wel dat de populariteit van bordspellen door de geschiedenis heen is toegenomen maar de laatste jaren gaat populariteit zachtjes achteruit. Dit is mede te denken aan het digitale vermaak en de video games. De bordspellen die momenteel erg populair zijn volgen een andere modetrend die weer voortkomt vanuit de videogames en dat zijn de bordspellen met optionele uitbreidingssets. Deze uitbreidingssets geven voor relatief weinig geld een geliefd bordspel nieuwe uitdagingen, diepgang en vermaak.

Bordspellen

Bordspellen zijn echte gezelschapsspellen die vaak met meerdere mensen tegelijkertijd worden gespeeld. Daarom worden bordspellen ook wel “familiespellen” genoemd. Bordspellen zijn verkrijgbaar in heel veel soorten en maten. 2-persoons spellen, strategische spellen, kaartspellen en vragenspellen. En dan zijn er natuurlijk nog de echte geluksspellen waarbij geluk een grotere factor speelt dan inzicht of kennis. Zo is er voor ieder wat wils op de markt. Bordspellen zijn te koop in speelgoedwinkels en natuurlijk online. Maar wist dat er speciale winkels bestaan die gespecialiseerd zijn in bordspellen. Als u op zoek bent naar een uniek bordspel of als u graag aan een echte kenner tips en informatie wilt vragen dan is een specialistische winkel de plek bij uitstek om dat te doen. Mocht u gewoon een leuk nieuw spel willen spelen dan doet u dat ook heel gemakkelijk via de Wooki Bordspel Test. Vul de test in en kijk welke gezelschapsspellen wij matchen bij uw antwoorden.

Schaken en Dammen

schakenSchaken en dammen zijn beide strategische bordspellen voor 2 spelers waar echt inzicht en ervaring voor nodig is. Schaken en dammen vindt plaats op een spelbord dat uit vakjes bestaat. De hoeveelheid vakjes en stenen is bij deze sporten door de jaren heen nogal veranderd. Het schaakspel
zoals we dat nu kennen stamt uit de 15e eeuw en is ontstaan in Frankrijk. Het schaken op zich is echter nog veel ouder en is ontstaan ergens in de 6e eeuw. De spelregels zijn mede door de vele verschillende stukken ingewikkeld waardoor leren schaken echt een leercurve vereist. Dammen daarentegen is iets simplistischer doordat alle schijven dezelfde “stukken” zijn en deze allen bewegen onder dezelfde regels. Behalve natuurlijk wanneer er een dam gehaald is. Dan gelden er voor de dam hele speciale regels. Wie denk dat dammen door de simpelere opzet ook minder strategisch is heeft het mis. Ook in dammen moet men ver vooruit kijken en tijdig anticiperen. Dammen wordt gespeeld op een bord van 100 hokjes waarbij iedere speler 20 stenen onder zijn beheer heeft. Dammen is afkomstig van het Franse middeleeuwse schaakspel waar de koningin haar naam “fierges” aan gegeven heeft. Later werdt de koningin een “dame” genoemd en veranderde dit in “jeu de dames”. Er is zelfs al een dambord van 5000 jaar oud gevonden. Dit is een lemen bord onderverdeeld in vakjes. Men is het er niet overeens of dit spel ook echt iets te maken had met het hedendaagse dammen. Sinds de 16e eeuw is het damspel populair in Nederland. Zowel schaken als dammen worden tot op de dag van vandaag veel beoefend en gespeeld, al dan niet in professionele of semiprofessionele wedstrijden.

Strategische Spellen

Naast Schaken en Dammen zijn er nog heel veel andere strategische bordspellen. Strategische spellen zijn erg populair omdat dit inzicht en denkwerk vereist. Geluk is vaak wel belangrijk maar toch een ondergeschikte factor bij strategische bordspellen. Bekende strategische spellen zijn de “Kolonisten van Catan” en “Risk”. Maar ook Monopoly is in sommige opzichten een strategisch spel.

Kolonisten van Catan
De Kolonisten van Katan is in dit overzicht een van de modernste spellen. Kolonisten van Catan stampt uit 1995. Kolonisten van Catan is van origine een Duits spel en een van de eerste Duitse bordspellen die uit buiten Duitsland bekend is geworden. Het spel is vertaald naar bijna 20 talen. Kolonisten van Catan bestaat uit een basisspel met diverse uitbreidingen / expansion packs. De Kolonisten van Catan is een zeer strategisch bordspel welke op maar liefst 20+ officiële (en diverse niet officiële) landkaarten gespeeld kan worden.
Kolonisten van Catan

Risk
riskRisk stamt uit de jaren 50 en droeg in die tijd de naam “Risk Continental Game” welke weer afstamde van de Franse variant “La Conquête du Monde” Risk is uitgevonden door Albert Lamorisse tijdens zijn vakantie in Nederland of Duitsland (welk land exact is onduidelijk). Risk kent door de jaren heen veel verschillende (honderden) uitgaven, spelregels en strategieën. Het spel kan op verschillende manieren gewonnen worden wat weer afhankelijk is van de opdrachten die je tijdens het spelen meekrijgt. Elk Risk bordspel bestaat uit een speelbord (met een bepaald thema) welke weer onderverdeeld is in territoria. Daarnaast zijn er eenheden (je leger), kaarten en dobbelstenen. Tot op de dag van vandaag is Risk een zeer geliefd en veel beoefend spel.

Monopoly
MonopolyMonopoly is een van de best verkochte bordspellen ter wereld. Wie heeft er nog nooit een potje Monopoly gespeeld? Monopoly is ontstaan 1934 in Amerika en is een afgeleide van het in 1904 uitgekomen bordspel “The Landlord’s Game”. Monopoly is verzonnen door Charles B. Darrow (een werkloze verwarmingsmonteur). Het Monopoly spelbord bestaat uit verschillende vakjes met straatnamen of plaatsnamen. Deze “straten” kunnen gekocht worden en bebouwd worden met huizen en hotels. Als een tegenspeler op de straat komt moet deze een bedrag betalen. Het spelbord kent ook treinstations, een gevangenis en nutsvoorzieningen. Ook zijn er “kans” kaarten en “algemeen fonds” kaarten. Er zijn vele verschillende vormen en varianten van Monopoly op de markt. In de 20e eeuw zijn er maar liefst meer dan 300 verschillende Monopoly spellen verschenen. Sommige varianten maken het mogelijk om digitaal te betalen en andere varianten laten je attracties bouwen op de gekochte straten. Het principe blijft echter altijd het opbouwen van een monopoly waarmee je je tegenspeler failliet kunt laten gaan. De speler die als laatste overblijft wint het spel.

Vragenspellen

Ook vragenspellen blijven immens populair. Er zijn heel veel verschillende vragenspellen op de markt. Van PimPamPet tot Ik Hou van Holland. Vragenspellen zijn echte familiespellen. Wie is de slimste! Vragenspellen zijn vaak gebaseerd op kennis maar soms ook op andere vaardigheden zoals gebarentaal en tekenen. Squla is een bordspel waarbij vragen verdeeld zijn in verschillende leergroepen en volwassenen zodat ouders dit vragenspel met hun kinderen kunnen spelen en beide uitgedaagd worden in het beantwoorden van de vraag. Een van de bekendste vragenspellen is Triviant.

Triviant – Trivial Pursuit
Trivial PursuitTriviant is de Nederlandse vertaling van het bekende bordspel “Trivial Pursuit”. Tegenwoordig is Triviant niet meer in de schappen te vinden en wordt het spel ook in Nederland on der de naam “Trivial Pursuit” verkocht. Trivial Pursuit kent verschillende edities en uitgaven waaronder het bekende Top40 spel welke gebaseerd is op muziek / de top 40 lijsten. Trivial Pursuit stamt uit 1981 en stelt vragen uit 6 verschillende hoofdcategorieën. Trivial Pursuit kan in teams en individueel gespeeld worden. Kenmerkend aan Trivial Pursuit is de partjeshouder. Bij het correct beantwoorden van een vraag uit een bepaalde categorie ontvang je het partje in de kleur van de categorie. De partjeshouder moet dus helemaal gevuld worden door uit elke categorie een vraag goed te keuren. De partjeshouder is tevens ook je pion. Als hij vol is ga je terug naar het midden van het speelbord om de laatste vraag te beantwoorden. Als je deze goed beantwoord ben je de winnaar.

Kaartspellen

Een stok kaarten…. wat een prachtig spel. Als je een stok kaarten in je handen hebt dan heb je de beschikking tot duizenden uren plezier. Men denkt dat het kaartspel afkomstig is uit het China in de 7e eeuw, net na de uitvinding van het papier. Het kaartspel kent verschillende vormen. Het meest bekende kaartspel bestaat echter uit 52 kaarten verdeeld in 4 categorieën, namelijk de harten, klaveren, schoppen en ruiten. De kaarten bestaan uit de cijfers 2 tot 10, de boer, de vrouw, de koning, de aas en de joker. Er zijn honderden verschillende kaartspellen. De bekendste spellen zijn Patience, Blackjack (eenentwintigen), Poker, Rikken, Bridge, Klaverjassen, Hartenjagen, Jokeren en Pesten. Er zijn ook spelletjes die afgeleid zijn van deze bekend kaartspellen. Zo is Rummikub afgeleid van Jokeren.

Rummikub
RummikubRummikub (ook wel bekend onder de naam Rummy) is een traditioneel gezelschapsspel welke erg lijkt op het kaartspelletje Jokeren. Vroeger werd Rummikub ook met kaarten gespeeld. Omdat kaarten echter meer ruimte innemen op tafel wordt Rummikub tegenwoordig met kleinere steentjes gespeeld. Rummikub is in de jaren 30 ontwikkeld in Israël en beschikt over 106 steentjes. De steentjes gaan van 1 tot 13 in de kleuren, rood, geel, blauw en zwart. Ook zijn er 2 jokers in het spel. Steentjes mogen aan elkaar gelegd worden in dezelfde kleur welke chronologisch elkaar opvolgen. Ook mogen dezelfde cijfers van verschillende kleuren aan elkaar worden aangesloten. Met Rummikub mag je je stenen aansluiten bij alle “rijtjes” die al op tafel liggen. Je mag echter pas op tafel als je 30 punten of meer uit kunt leggen. De speler die als eerste alle steentjes kwijt is heeft gewonnen. Ook op Rummikub zijn varianten verschenen zoals Woordrummikub. Dat Rummikub geliefd is wordt onderstreept door het feit dat er jaarlijks Rummikub kampioenschappen gespeeld worden in Wijk aan Zee.

Bordspellen top 10

Op deze pagina hebben we al aardig wat bekende bordspellen nader bekeken. Een echte top 10 lijst van bordspellen valt dan ook moeilijk samen te stellen. Er circuleren veel verschillende top 10 lijsten op het internet. Sommige beperken zich tot Nederlandse spellen, andere weer op bordspellen voor volwassenen etc. Er is echter wel een all-time favorites lijst te maken. Dit is dus de Wooki Top 10 Bordspellen lijst:
scrabble1. Monopoly
2. Scrabble
3. De Kolonisten van Catan
4. Trivial Pursuit
5. Rummikub
6. Risk
7. Cluedo
8. Ganzenbord
9. Twister
10. Mens erger je niet

Merken Spellen

Er zijn maar liefst 5 grote bordspel merken die bordspellen uitbrengen op de Nederlandse markt. De bekendste bordspel merken zijn:

Goliath spellen
goliath_logoGoliath Games is opgericht eind jaren 70 door Adi Golad, een Israëliër die Rummikub geïntroduceerd heeft in Nederland. Hoewel Adi Golad zelf niet van spelletjes hield is hij door het enthousiasme van zijn vrouw met veel succes in de bordspellen business gestapt met als doel om de gezelligheid weer terug te brengen in de huiskamer. Golad verkocht zijn auto om zijn eerste bulkaankoop (500 bordspellen) te financieren. Goliath Games is een bekend merk met veel bekende spellen in hun assortiment waarvan verschillende genomineerd zijn voor “Speelgoed van het jaar”. De bekendste Goliath spellen zijn: Rummikub, Triominos, Huisje-Boompje-Beestje, That’s Life en Rolit.

Hasbro spellen
Hasbro_logoHasbro is een grote speelgoedfabrikant uit Amerika. Hasbro heeft heel veel succesvolle speelgoedmerken op zijn naam waaronder Play-Doh, Pokémon, Star Wars, Furby en Nerf. Maar Hasbro is ook groot in zijn collectie bordspellen. De bekendste bordspellen van Hasbro zijn Monopoly, Cluedo, Levensweg, Risk, Pictionary, Scrabble, Trivial Pursuit en Zeeslag. Heel veel bordspellen uit de Wooki Bordspellen Top 10 worden dus gemaakt en uitgegeven voor Hasbro. Hasbro heeft verschillende dochterondernemingen waaronder “Parker Brothers” en “Milton Bradley (MB) en Playskool. Hasbro is opgericht door Herman, Hillel en Henry Hassenfeld in 1923. Toen nog onder de naam Hassenfeld Brothers. In 1968 werd de naam veranderd naar Hasbro Industries en in 1986 naar Hasbro. Hasbro hanteerd als strategie om bekende merken op te kopen en verder uit te breiden of uit te licenseren aan andere partijen. Een bekend bordspellenmerk in Nederland is MB Spellen. MB staat voor Milton Bradley en is in 1860 opgericht in Amerika. MB spellen is sinds 1984 onderdeel van Hasbro. Hasbro hanteert de naam MB nog steeds. Bekende spellen van MB zijn o.a. Yahtzee, Stratego, Levensweg, Twister en Wie Is Het.

Jumbo spellen
Jumbo_logoJumbo is een merk welke voor het gedragen werd door houten speelgoed welke begin jaren 30 geïmporteerd werd vanuit Duitsland. Na het houten speelgoed volgde poppen, treinen en ook de Dinky Toys. Tegenwoordig is Jumbo erg bekend van zijn bordspellen waarbij de nadruk vaak ligt op “spelenderwijs leren”. Bekende bordspellen van Jumbo zijn dan ook Mens Erger Je Niet, Hamertje Tik, Pim Pam Pet, Ganzenbord en Stratego. Jumbo is onderdeel van de “ausemann & Hötte” groep welke is opgericht door Engelbert Hausemann, een Duitse handelsreiziger die in 1853 aan het Damrak zijn zaak in “Agentuur en Commissie Zaak in Kramerijen” oprichten. In de beginjaren was het speelgoed ondergeschikt maar in die periode was er ook veel minder speelgoed. Nu ligt de primaire focus op speelgoed en heeft Jumbo ook een Nederlandse spellenfabriek.

Ravensburger spellen
Ravensburger_logoRavensburger is in 1883 opgericht door de Duitser Otto Robert Maier. Ravensburger is vernoemd naar de stad waar Otto op dat moment verbleef, namelijk Ravensburg. Ravensburger is begonnen met het uitbrengen van instructieboeken en bracht in 1884 zijn eerste bordspel uit “Journey around the World” (in NL “Een reis om de wereld”). De naam “Ravensburger Games” werd pas in 1900 geregistreerd. Ravensburger heeft fabrieken in verschillende landen waaronder Nederland. Ravensburger brengt niet alleen bordspellen uit maar ook puzzels en boeken. Ravenburger heeft al meer dan 850 spellen uitgegeven en heeft een eigen pretpark in Duitsland. Het bekendste Ravensburger spel is Memory gevolgd door klassiekers: DingBats, Puerto Rico, Amazing Labyrinth, Koehandel en Tikal.

999 Games
999_games_logo999 Games is de enige Nederlandse uitgever in deze lijst. 999 Games is in 1990 ontstaan als postorder bedrijf die zijn bordspellen telefonisch en op beurzen verkocht. De grote doorbraak van 999 Games kwam in 1993 toen 999 Games het recht kreeg om Magic: The Gathering te distribueren. Michael Bruinsma was binnen 999 Games verantwoordelijk voor het aanboren van de spellenmarkt en besloot om zich na de distributierechten op Magic: The Gathering te gaan richten op de “nieuwe generatie bordspellen”. In 1998 verscheen het spel genaamd “Elfenland” welke meteen “Speelgoed van het Jaar” werd. Daarop volgende het fantastische succes met de Kolonisten van Catan en Pokémon. Beide spellen zijn nog steeds enorm populair. Na deze successen volgens nog vele andere successen onder de verantwoordelijkheid van Michael Bruinsma die ondertussen ook eigenaar was van zijn eigen label “Phalanx Games”. 999 Games kenmerken zich vaak door diepgang en spanning. Instructies zijn vaak lang maar als men de instructies eenmaal begrijpt vergeet je deze na de eerste keer spelen nooit meer. Nog een aantal bekende 999 Games uitgaven zijn: Pinguïn, Carcasonne, Regenwormen, Qwirkle, Het Dorp en De Weerwolven van Wakkerdam.

Bordspellen kopen

GanzenbordZoals u kunt lezen op deze pagina is er een groot scala aan bordspellen voorhanden. Welk bordspel u dus gaat kopen is volledig aan u. Gaat u voor de bekende bordspellen of bent u juist op zoek naar het onbekende. Spellen die zich niet houden aan de conventionele regels en het gewoon volledig anders doen. Nieuwe regels, opdrachten, spanning etc. Door de Wooki Bordspellen Test te doen laat u ons kiezen welke games het beste bij u passen. Tijdens het maken van de Wooki Bordspellen Test vragen we een keuze te maken uit een aantal vragen. N.a.v. uw antwoorden calculeert onze engine relevante spellen. Er is een grote kans dat u een van de bordspellen wilt kopen die de test genereerd. Dit spel sluit namelijk goed aan bij uw wensen. Besluit u een bordspel te kopen dan hebben wij per spel ook nog eens de aanbieders van laag naar hoog geselecteerd zodat u nooit teveel betaald. Doe de Wooki Bordspellen Test en koop een leuk bordspel waar u nog lang veel plezier aan zult beleven!