Aant. digitale piano's: 165

Digitale Piano

Een Digitale Piano wordt vaak verward met een Keyboard. Maar dat is niet helemaal correct. Een Digitale Piano probeert de akoestische piano zo goed mogelijk na te bootsen maar dan met digitale technieken. U kunt een Digitale Piano dus aansluiten op uw PC en geluiden worden elektrisch geproduceerd. Toch is de sound van een Digitale Piano veel authentieker dan die van een keyboard omdat een Digitale Piano net als een akoestische piano beschikt over een klavier, net zoveel toetsen heeft en over pedalen kan beschikken die dezelfde functies hebben als die van een akoestische piano. Toetsen zijn vaak aanslag gevoelig waardoor het gevoel en de sound van een Digitale Piano zeer realistisch zijn! Als u een Digitale Piano gaat kopen zijn er heel veel factoren die erg belangrijk zijn. Factoren die misschien logisch zijn zoals de prijs en het aantal toetsen maar ook factoren waar u misschien wat meer research voor moet doen. Denk hierbij aan de polyfonie, het type klavier of het producerende volume. Daarom is de Wooki Digitale Piano Test de ideale test voor u. Wij stellen u een aantal simpele vragen en wegen specificaties nauwkeurig af. U krijgt van ons een perfecte top 5 retour (of top 10 in de e-mail).

Soorten Digitale Piano’s

digitale-pianoNet als bij “gewone” (akoestische) piano’s zijn er nogal wat verschillen tussen digitale piano’s. Digitale piano’s zijn er in vele vormen en dus ook prijsklasse. De duurste digitale piano is niet altijd de beste voor u. In onze test vergelijken we natuurlijk alle verschillen voor uw maar een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden zijn allereerst het uiterlijk. Hierin kunnen we 4 uitvoeringen duidelijk van elkaar onderscheiden. Het meest kale type ziet er een beetje uit als een keyboard). Dit model heeft geen ombouw. Deze noemen we het vrijstaande model. Het volgende model heeft wel poten / een standaard maar nog steeds geen mooie afgewerkte kast. Dit is de digitale piano met onderstel. Het volgende model is de digitale piano met ombouw. Dit type piano is zeer mooi vormgegeven incl. mooie houten kast. De poten zijn hier ook niet zichtbaar. Het laatste model is het vleugel model en ziet er dus net zo uit als een akoestische piano met vleugel. Groot en indrukwekkend. Als u het model gekozen heeft is het ontzettend belangrijk om goed na te denken over de toetsen. Een normale digitale piano beschikt over 88 toetsen. Het kan echter zijn dat u meer of minder toetsen prefereert waarmee u natuurlijk naar rato ook meer of minder tonen mee kunt produceren. Vervolgens is het goed om na te denken over de aanslaggevoeligheid van de toetsen. Toetsen die aanslaggevoelig zijn zullen een hardere toon produceren als men hier harder op slaat en een zachtere toon als deze zachter wordt aangeslagen. Een toetsenpalet die niet aanslaggevoelig is zal bij indrukken altijd dezelfde hardheid produceren. Dit imiteert qua functie dan meer een keyboard dan op een piano. Veel digitale piano’s beschikken over digitale functie die een gewone piano niet biedt zoals begeleidingsstijlen, geprogrammeerde liedjes, klanknabootsingen van andere instrumenten etc. Als deze opties zijn goed om in overweging te nemen bij het kiezen van een nieuwe digitale piano. Misschien is de meest basale keuze waarvoor u de piano gebruikt? Gaat u ermee on-tour dan moet de kwaliteit goed zijn maar moet hij ook gemakkelijk te verplaatsen zijn. Begint u net met pianospelen dan is de prijs een erg belangrijk omdat u misschien niet teveel centjes uit wilt geven etc. Doe de Wooki digitale piano test en zie snel hoe wij al deze vraagstukken voor u oplossen.

Digitale Piano Versterker

digitale piano versterkerDigitale piano’s beschikken meestal over ingebouwde speakers. De kwaliteit hiervan laat echter vaak te wensen over. Hierdoor is het goed om na te denken over hoe u de digitale piano gaat gebruiken. U kunt natuurlijk kiezen om een hoofdtelefoon te gebruiken. Perfect om te oefenen en om relatief goedkoop een prachtig geluid te produceren. Als u echter ook uw omgeving wilt laten horen wat u in huis heeft (of u houdt er niet van om met een hoofdtelefoon te spelen) dan is het goed om een versterker te overwegen. Er zijn een aantal verschillende versterkers voor digitale piano’s. Allereerst zijn er actieve en passieve speakers. Actieve speakers hebben geen tussenversterker nodig terwijl passieve speakers dit wel nodig hebben. Soms beschikt de digitale piano al over deze versterker en soms zal deze los gekocht moeten worden. Vervolgens kunt u kiezen voor een P.A. speaker, (vloer)monitor en een studio monitor. P.A. speakers zijn vrijwel altijd actieve speakers en zijn bedoeld om zaalgeluid te produceren. P.A. speakers zijn vaak erg krachtige speakers maar genereren helaas soms ook de nodige ruis (zeker bij niet of zacht spelen). De vloermonitor is een speaker die in schuine stand op de vloer richting de muzikant geplaatst wordt zodat de muzikant zijn eigen geluid goed kan horen en zo weinig last heeft van de omgevingsgeluiden. De studio monitor is speciaal voor produceren en mixen en dus eigenlijk alleen maar nodig voor opnames en studio gebruik. De meest verkocht speakers voor digitale piano’s zijn P.A. speakers maar de keuze is dus afhankelijk van het gewenste gebruik.

Digitale Piano aansluitingen

digitale-piano-aansluitingenHet voordeel van een digitale piano is dat de toetsaanslagen een digitaal circuit activeren. Dit digitale geluid is natuurlijk te gebruiken voor meer doeleinden dan alleen het geluid uit de speakers. Veel digitale piano’s zullen beschikken over een USB interface waarmee het apparaat direct aan de PC gekoppeld kan worden. Zo kunnen muziekstukken opgenomen worden of kunnen er samples overgedragen worden op de digitale piano. Maar ook een MIDI interface is vaak aanwezig. MIDI staat voor “Musical Instrument Digital Interface” en is een digitale interface voor elektronische muziek. De MIDI interface is aan te sluiten op een computer, sequencer of op andere digitale instrumenten. Middels de MIDI interface kunt u alle instrumenten aansturen waardoor u eigenhandig een muziekstuk op kunt nemen of componeren. Daarnaast beschikken veel digitale piano’s ook over een microfoon input. U kunt dus direct uw microfoon aansluiten en uit volle borst meezingen.

Let op: koop geen MIDI controller
Er zijn modellen die er ook uitzien als een (digitale) piano maar een stuk goedkoper zijn. Kijk in dat geval uit dat u niet naar een MIDI controller aan het kijken bent. Een MIDI controller produceert namelijk geen geluid en kan alleen verbonden worden met de computer alwaar de computer de aanslagen omzet in geluid. Een digitale piano produceert zijn eigen geluiden (al dan niet met een versterker) en is dus een echt instrument.

Digitale Piano Merken

Er zijn een 4-tal merken die goed aangeschreven staan binnen het digitale piano assortiment. Deze 4 merken lichten we hier graag even toe.

Casio Digitale Piano
casio-logo-150Casio is een fabrikant die niet groot geworden is met het maken van digitale piano’s of instrumenten maar met elektronische rekencomputers (later rekenmachines). Casio (volledig “Casio Computer Company”) is een Japans elektronicabedrijf welke begonnen is onder de naam Kashio Seishanso en opgericht is in 1946. De eerste bureaucalculator werd gepresenteerd in 1965. Sinds de beginjaren investeert Casio veel in “Research & Development” en heeft hiermee diverse revolutionaire producten op de markt gebracht. Denk aan het eerste digitale horloge, horloge met calculator, digitale camera en handheld PC. In 1986 bracht Casio de Sampletone-SK-1 op de markt. De Sampletone was de eerste betaalbare keyboard die het op kon nemen tegen een (klein) klavier. Vandaag de dag maakt Casio nog steeds keyboards en goede digitale piano’s. Ook is Casio nog erg succesvol met zijn multifunctionele sport chronometers.

Kawai Digitale Piano
kawai-logo-150Kawai is het meest bekend om zijn elektronische keyboards en digitale piano’s. Kawai is een bedrijf welke is opgericht in 1927 en heet voluit “Kawai Musical Instruments Manufacturing Co., Ltd.”. Kawai is opgericht door Koichi Kawai. In zijn jonge jaren werd Koichi Kawai al snel opgemerkt door zijn buurman “Torakusu Yamaha”, een horlogemaker en riet orgelbouwer door de zelf gebouwde, met pedaal aangedreven kar die waarin Koichi rondt reedt. Koichi werd als leerling in dienst genomen door Yamaha en zou later een sleutelfunctie in het R&D team krijgen. Koichi introduceerde als eerste de piano in zijn land en zou later beloond worden met vele awards en onderscheidingen. Kawai is nog steeds een familiebedrijf en wordt momenteel gerund door “Hirotaka Kawai”. Kawai bestaat uit 2 divisies verdeeld over akoestische piano’s en digitale piano’s. Kawai heeft ook nog nauwe contacten met Yamaha maar is een op zichzelf staand bedrijf.

Roland Digitale Piano
roland-logo-150Roland Corporation is zoals veel bekende instrumentmerken een Japanse fabrikant welke werdt opgericht door Ikutaro Kakehashi in Osaka op 18 april 1972. Roland is een van de bekendere en grotere fabrikanten van muziekinstrumenten en aanverwante producten. Roland staat vooral bekend om zijn hoogwaardig materiaal en breed assortiment. Van gitaarpedalen tot drumcomputers en van synthesizers tot digitale piano’s. Roland maakt het allemaal. Momenteel werken er ruim 2200 mensen bij Roland welke fabrieken heeft in Japan, Amerika en Europa. De naam Roland komt niet voort uit het Franse gedicht “La Chanson de Roland” maar is gekozen uit een telefoonboek. De naam Roland is gekozen omdat het een gemakkelijke naam is om te onthouden en uit te spreken en dus een naam die ideaal is voor export doeleinden. Roland heeft ook producten onder andere merken uitgebracht waaronder BOSS, Edirol en Rodgers. De eerste (veel verkochte) digitale piano van Roland was de RD-1000 die uitgebracht werd in 1986. De volgende invloedrijke digitale piano was de HP-3700. Over het algemeen zijn Roland Digitale Piano’s zeer stijlvol en betrouwbaar met een volle en levendige klant. Welke Roland Digitale Piano u ook kiest, u koopt altijd een goed en degelijk instrument.

Yamaha Digitale Piano
yamaha-logo-150Yamaha is een van de oudste muziekinstrument fabrikanten en is opgericht in 1889 door Torakusu Yamaha onder de naam “Yamaha Organ Manufacturing Company”. Later (in 1897) werd de naam omgedoopt tot Nippon Gakki Co. Ltd. En in 1987 (bij het 100 jarig bestaan) weer naar “Yamaha Corporation”. De Yamaha Corporation is onderdeel van dochteronderneming Yamaha Motor Company welke sinds 1954 bekende motorfietsen bouwt. Het logo van de Yamaha Corporation bestaat uit 3 in elkaar gestoken stemvorken en vertellen dus meteen het belangrijkste assortiment van de Yamaha Corporation. Yamaha bouwt o.a. keyboards, digitale piano’s, synthesizers, strijkinstrumenten, drums, gitaren, blaasinstrumenten etc. Het merk Yamaha is goed vertegenwoordigd binnen de muziekscene en dat komt niet alleen door het grote aanbod. Yamaha staat bekend om zijn netjes afgewerkte instrumenten van zeer degelijke kwaliteit met een eigen sound. Veel bekende artiesten prefereren juist om voorgaande redenen de Yamaha producten. Yamaha beperkt zich niet alleen tot het maken van instrumenten maar is ook erg actief op het gebied van muziekeducatie met o.a. de Yamaha Music Foundation. Yamaha heeft zijn eigen muziekscholen en geeft elke jaar in elk Europees land een muziek studiebeurs uit aan talentvolle jonge muzikanten. Yamaha Digitale Pinao’s zijn een van de bekendere digitale piano’s. Een aantal bekende series zijn de Yamaha Clavinova, Yamaha Arius en de Yamaha Piaggero (goedkopere lijn). Alle Yamaha Digitale Piano’s spelen en klinken als akoestische piano’s en beschikken over een volledig toetsenpallet. Niet alle digitale piano’s zijn voorzien van een ombouw dus let goed op het model. Vaak is het mogelijk om er optioneel een ombouw bij te kopen.

Beste Digitale Piano

Het is dus erg lastig om te zeggen wat de beste digitale piano is voor u. Er zijn veel factoren die bepalen wat de beste digitale piano is. Denk aan uw budget, interfaces, model, klank, output mogelijkheden etc. Over het algemeen staan de bekende merken zoals Yamaha, Roland en Casio erg goed aangeschreven maar misschien zijn deze digitale piano’s toch niet de beste keuze. Hoe weet u dan wel wat de beste digitale piano is? Uiteraard door de Wooki Digitale Piano Test te maken. Alle vragen, overwegingen en mogelijkheden nemen we mee en vergelijken we met uw persoonlijke antwoorden. Het resultaat is een persoonlijke uitslag gebaseerd op uw wensen voor de beste online prijzen. Maar u kunt natuurlijk ook de Wooki uitslag gebruiken om even rond te kijken op b.v. Marktplaats. Een tweedehands digitale piano is vaak stukken goedkoper dan een nieuwe en misschien prima voor het toekomstige gebruik. Kijk wel uit dat u niet opgelicht wordt. Op Marktplaats worden soms aanbiedingen die te goed zijn om waar te zijn. Als dit het geval is kijk dan uit en shop dan snel verder.

Digitale Piano Test

De Wooki Digitale Piano Test is met de grootste zorg samengesteld. In een beperkt aantal vragen vergelijken wij grote hoeveelheden specificaties om de beste digitale piano voor u op te zoeken. Let er wel op dat u de vragen zo goed mogelijk probeert te beantwoorden omdat ieder antwoord de einduitslag zal beïnvloeden. Doe de Digitale Piano Test gerust een aantal keer opnieuw zodat u meerdere uitslagen met elkaar kunt vergelijken. Onderaan de uitslagpagina bevindt zich een e-mail optie. Zo kunt u de top 10 naar uw e-mailadres laten sturen. Onze test focust zich in eerste instantie op het beste resultaat, dus het product welke het beste bij u past. In de 2e fase vergelijken we de prijs zodat u ook nooit teveel betaald voor uw digitale piano. Digitale piano’s zijn nu eenmaal niet goedkoop dus de uiteindelijke keuze moet een goede en weloverwogen keuze zijn. Heel veel plezier met de Wooki Digitale Piano Test!

Digitale piano's in de test: