Aant. gitaren: 1774

Gitaar Kopen?

Wil je een gitaar kopen, maar weet je nog niet precies welk model? Dan kun je de gitaar test online maken! Via deze gitaar test weet je door het beantwoorden van een aantal vragen welke gitaar het beste bij jou past! Zoek je bijvoorbeeld een elektrische gitaar dan worden de vragen hierop afgesteld. Ben je juist op zoek naar een basgitaar, dan krijg je hier relevante vragen over. Een gitaar uitzoeken was nog nooit zo eenvoudig!

Of je nu gaat beginnen met gitaar spelen of juist al een gevorderd gitarist bent, deze test is voor iedereen! Twijfel je bijvoorbeeld nog of je een akoestische- of semi-akoestische gitaar wilt kopen, kun je de test doen, maar bijvoorbeeld ook als je doelgericht op zoek bent naar een 6-snarige blauwe elektrische gitaar met Humbucker elementen.

Eenvoudig een gitaar kopen

Een gitaar kopen was nog nooit zo gemakkelijk! Je hoeft niet meer uitgebreid uit te zoeken wat alle technische specificaties betekenen, maar je beantwoord gewoon de vragen en ons algoritme doet de rest. Zo krijg je na het beantwoorden van de vragen een top 5 met gitaren die het beste bij je past. Vervolgens kun je een gitaar vergelijk doen tussen de 5 modellen, zodat je uit de vele modellen precies weet welke gitaar voor jou het meest geschikt is. Naast de gewone gitaar en basgitaar doen ook de mandoline en resonator gitaar mee in de test.

Gitaar

Elektrische gitaar

Een elektrische gitaar bevat in tegenstelling tot een akoestische gitaar meestal geen klankkast, maar een dichte solide kast. Dit komt, omdat het geluid via een gitaarversterker geproduceerd wordt en er daarom geen klankkast benodigd is. Zo zorgen de elementen van de elektrische gitaar ervoor dat de klanken van de snaren doorgestuurd worden naar de versterker. Elektrische gitaren zijn er in alle soorten en maten en veel bekende merken als Fender en Gibson leveren deze type gitaren. Mocht je dus een elektrische gitaar kopen, is het belangrijk om eerst goed te bepalen welk type voor jou het meest geschikt is. Zo zijn er naast de zogenaamde solid-body gitaren nog 2 varianten, namelijk de semi-solid ofwel semi-hollow body en de holly-body. Deze 2 laatste vallen in de categorie ‘semi-akoestische gitaar’, waarbij het geluid wel versterkt wordt via een versterker, maar de klank heeft van een akoestische gitaar. Het grootste verschil tussen de elektrische gitaren is de vorm/kleur en de klank. Het verschil tussen het uiterlijk is natuurlijk direct te zien, maar het verschil qua klank is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:

  • Hoe zijn de elementen geplaatst
  • Type snaren
  • Gebruikte houtsoorten
  • Type kabels
  • Constructie hals/body
  • Zitten er string trees op de kop

Daarnaast heb je zelf ook nog invloed op de klank. Welke plectrum gebruik je bijvoorbeeld, waar sla je de snaren aan en in welke ruimte bespeel je de gitaar? Zo heeft ieder gitaarmerk vaak een eigen klank elektrische gitaren en heeft ieder merk ook weer een diversiteit aan submerken. Het uiterlijk van de body van de elektrische gitaar wordt vaak onderscheiden in de volgende bekende uitvoeringen:

ST-model T-model Single Cut Double Cut
Meestal single-coil pickups Meestal single-coil pickups Meestal humbuckers Meestal humbuckers
Helder geluid Helder geluid Voller geluid Voller geluid
Gevoelig voor ruis Gevoelig voor ruis Minder last van ruis Minder last van ruis
Pop, rock en country Pop, rock en country Blues en jazz Blues en jazz
Zeer bekend Wat minder bekend Zeer bekend Wat minder bekend
Afgeleid van de Fender Stratocaster Afgeleid van de Fender Telecaster Afgeleid van de Gibson Les Paul Afgeleid van de Gibson SG

Naast deze 4 uitvoeringen zijn er nog veel andere uitvoeringen, zoals de heavy-metal gitaren die bekend staan om de unieke vorm en geluid speciaal gericht voor metal-muziek. Zoek je een beginners gitaar, dan is het wellicht slim om een elektrische gitaar set te kopen, waarbij je direct een gitaar, een gitaarversterker en de gitaarkabels in één pakket hebt! Dit is goedkoper dan alles los kopen. Mocht je al een versterker hebben staan, is dat natuurlijk geen optie! Een ander belangrijk verschil wat we hier nog willen aanduiden, zijn de elementen. Grofweg zijn er 2 soorten:

Single-Coil Pickups Humbucker Pickups
Helder / zuiver geluid Ronder / warmer geluid
2 Cm breed en iets meer dan 6cm lang Niet gevoelig was voor zoemen/brommen
Fender Gibson
Rock, country en pop Rock, blues, pop en jazz

Naast het kiezen voor een Single-Coil Pickups gitaar of een Humbucker Pickups gitaar zijn er ook nog gitaren die deze elementvormen gecombineerd hebben, het zogenaamde coil splitting. Zoals je wellicht nu gezien hebt is een elektrische gitaar kopen nog niet zo gemakkelijk door de vele mogelijkheden en opties. Vergelijk de modellen, geluiden en merken gitaren en neem de beste gitaar voor jou! Tevens is het voornaam dat de gitaarversterker past bij de gitaar!

Akoestische gitaar

Een akoestische gitaar heeft ten aller tijden een klankkast die het geluid versterkt. Zonder klankkast zou de gitaar bijna niet te horen zijn. Gitaren met een klankkast en elektrisch versterkt, worden semi-akoestische gitaren genoemd. In akoestische gitaren zijn verschillende uitvoeringen, zoals een harpgitaar, resonatorgitaar of een Russische gitaar, maar de bekendste zijn:

Klassieke gitaar Flamencogitaar Westerngitaar Archtopgitaar
Ook wel Spaanse gitaar Afgeleid van de Spaanse gitaar Ook wel steelstringgitaar / flattopgitaar Akoestisch of semi-akoestisch
Sparrenhout, ceder of Spaanse pijnboom Kleinere klankkast Vaak Palissander (rosewood) Gebogen bovenblad
Nylon snaren Krachtig en fel Dreadnought, standaardwesterngitaar, jumbo Stalen snaren
6 Snaren Spaanse cipres kast Stalen snaren Blues, jazz en new-countrymuziek
Vaste vorm Ingezet voor ritmische begeleiding 6, 7 of 12-snarige westerngitaren Epiphone, Gretsch, Guild, Ibanez
Achterkant meestal van palissanderhout Flamencomuziek Vele vormen en maten Niet-elektrische jazzgitaar

Veel kinderen beginnen met een akoestische gitaar, aangezien deze vaak goedkoper zijn dan een elektrische gitaar met versterker. Een folkgitaar is vaak prima te bespelen voor een kind, aangezien de body van een folkgitaar wat kleiner is dan bijvoorbeeld een concertgitaar of orchestra gitaar. De dreadnought gitaar beschikt over een veel grotere body en de gitaar met de grootste body is de jumbo gitaar. Deze is dus wat minder geschikt voor kinderen.

Een akoestische gitaar kopen is geen eenvoudige opgave door de verscheidenheid aan modellen en uitvoeringen, maar het beste kun je eerst bedenken wat voor soort muziek je met de gitaar wilt gaan spelen. Voor bijvoorbeeld country, popmuziek en rock is een westerngitaar of folkgitaar het meest geschikt. Wil je aan de andere kant Spaanse muziek of klassieke muziek gaan spelen, dan adviseren we een Spaanse gitaar ofwel klassieke gitaar te nemen. Ook als beginnend gitarist zijn de nylon snaren van de klassieke gitaar ideaal, aangezien deze niet zo zeer aan jouw vingers doen, zoals bij de stalen snaren van de westerngitaar. Ook is de klank van een westerngitaar wat helderder en heeft de klassieke gitaar een warmere klank. Benieuwd wat de prijzen van akoestische gitaren zijn? Deze zijn vaak afhankelijk van het merk. Hieronder een overzicht met de prijsrichting per type gitaar:

Westerngitaar onder de €500,- Westerngitaar boven de €500,- Klassieke gitaar onder de €500,- Klassieke gitaar boven de €500,-
Ibanez Martin Motion Manuel Rodriguez
Yamaha Taylor Yamaha Alhambra
Tanglewood Takamine Alhambra
Yamaha

Het is dus maar net waarvoor je de akoestische gitaar gaat gebruiken. Ben je een beginnend gitarist en wil je een goede gitaar om mee te oefenen, dan is een gitaar onder de 500 euro prima als start. Treed je veel op of maak je opnames, dan is een wat duurdere professionele gitaar aan te bevelen. Uiteraard kun je ook een tweedehands gitaar kopen, maar dan moet je wel goed opletten dat de gitaar in een goede conditie is, dus geen kromme hals, geen deuken/beschadigingen etc. Tevens is het altijd goed om de gitaar eerst te testen om te kijken of deze lekker in de hand ligt, hij fijn aanvoelt en er het gewenste geluid uitkomt. Toch is het altijd goed om niet zomaar naar de eerste de beste gitaarwinkel om de hoek te gaan en daar een gitaar te kopen, maar eerst goed de prijzen online vergelijken. Wellicht kun je op deze manier veel geld besparen!

Basgitaar

Een basgitaar kan zowel een open als gesloten kast hebben, maar basgitaren zonder versterking zijn vaak slecht te horen, zeker op podiums. Daarom wordt een basgitaar meestal versterkt met een basgitaarversterker. Toch zijn er zowel elektrische basgitaren, akoestische basgitaren als semiakoestische modellen op de markt. Meestal bestaat een basgitaar over 4 snaren, maar sommige kunnen bijvoorbeeld ook over 5, 6 of 9 snaren beschikken. De eerste basgitaar, zoals we die nu kennen, is al in 1951 gemaakt door het bedrijf Fender en is bedoelt als ritme/melodie instrument. Dit is ook tevens het grote verschil tussen een standaard akoestische of elektrische gitaar, aangezien deze bedoelt zijn om enkel melodieën mee te spelen. Ook bij een basgitaar is de klant van het instrument afhankelijk van de materialen waarmee de gitaar gebouwd is, de snaren en de elektronica. Ook wordt het geluid vaak nog verder gemanipuleerd via effecten als een distortion, enhancer, chorus of een compressor. De basgitaar wordt bij een 4-snarig model gestemd met E, A, D, G en bij een 5-snarig model met B, E, A, D, G (lage B erbij).

Je wilt een basgitaar kopen, maar twijfelt tussen een akoestische basgitaar, een elektrische basgitaar of een semi-akoestisch model? Hierbij een schema wat uw keuze kan vergemakkelijken:

Elektrische basgitaar Semi-akoestische basgitaar Akoestische basgitaar
Basversterker nodig Basversterker nodig Geen versterking nodig
Heldere / krachtige klank Warme open klank Warme open klank
Gesloten klankkast Holle klankkast Holle klankkast
Pop / Rock / Jazz Akoestische sessies Akoestische sessies

Wil je kerkmuziek en country gaan spelen, dan is een 5-snarige basgitaar ideaal, aangezien deze wat meer toonhoogtes kent. Het nadeel van een 5-snarige basgitaar ten opzichte van een 4-snarige basgitaar is dan deze een bredere hals hebben en vaak wat lastiger te bespelen zijn. Naast het aantal snaren kun je ook nog kiezen tussen een hals met fretten of zonder fretten. Met een lay-out met fretten, die we ook van de standaard gitaar kennen, zijn de toetsen wat makkelijker te vinden en dus ideaal als beginnend basgitarist. Wat ervaren basspelers hebben vaak de voorkeur voor een fretloze basgitaar. Een basgitaar kan bestaan uit verschillende houtsoorten. Zie je door de bomen het bos niet meer? Hierbij een overzicht van de meest voorkomende houtsoorten bij basgitaren:

Houtsoort basgitaar Eigenschappen
Sparrenhout Licht met dunne nerf, sterke toon
Essenhout / Elzenhout Licht, langzamere respons
Ceder Rood, warme toon
Rozenhout Bruin, groot bereik
Mahonie Donkerrood/bruin, warme en volle toon
Agathis Goedkoop, rijke klank
Lindehout Kortere sustain, zachte klank
Esdoorn Hoge dichtheid, scherpe klank

Kortom, wil je een basgitaar kopen, dan heb je best veel afwegingen te maken. Hoeveel snaren wil je? Wat voor type hout heeft je voorkeur? Welk merk wil je? zoek je een akoestische basgitaar, een semi-elektrische of een elektrische basgitaar? Zoek je een gitaarhals met fretten of zonder fretten? En dan hebben we het nog niet eens over een passieve of actieve pickup of een bolt-on hals of een neck-through-body hals! Ga altijd eerst op een basgitaar spelen, voordat je hem koopt! Ook is het belangrijk om de prijzen te vergelijken en naar de service van de (online) winkel te kijken.

Semi-akoestische gitaar

Tussen de akoestische gitaar en de elektrische gitaar zit de semi-akoestische gitaar. Deze gitaar beschikt over een hollow-body, oftewel een holle klankkast en wordt versterkt met één of meerdere elementen, in tegenstelling tot een elektrisch-akoestische gitaar. Een semi-akoestische gitaar kan zowel versterkt als onversterkt bespeelt worden en klinkt zowel onversterkt als versterkt hetzelfde. Er zijn 2 verschillende semi-akoestische gitaren, namelijk de elektrisch akoestische klassieke gitaar en de elektrisch akoestische westerngitaar. Zo is de klassieke/Spaanse semi-akoestische gitaar uitgevoerd met nylon snaren. Vaak hebben deze gitaren een warme klank en wordt veel gebruikt in de blues, jazz en rock & roll muziek. De bekendste semi-akoestische gitaren zijn de gitaren van Gretsch, de Gibson ES-serie en de Epiphone Dot modellen. De meeste semi-akoestische gitaren hebben ook een cutaway wat wilt zeggen dat er aan de onderzijde een stuk ‘uitgesneden’ is om via die manier eenvoudig de hogere toonsoorten te benaderen.

Linkshandige gitaar of rechtshandige gitaar?

Sommige mensen zijn linkshandig geboren en anderen rechtshandig. Bij een gitaar is het zeer belangrijk dat je het model koopt wat bij je past. Je bent een gitaar niet simpelweg omdraaien, want dan zouden de snaren verkeerd zitten (omgekeerde volgorde) en zou bijvoorbeeld de cutaway aan de bovenkan zitten. Daarom zijn er zowel linkshandige- als rechtshandige gitaren. Het is mogelijk om voor een linkshandig persoon wel rechtshandig te spelen, maar helaas is de coordinatie dan minder, waardoor altijd geadviseerd wordt ook voor linkshandige mensen ook een linkshandige gitaar te kopen!

Gitaar voor kinderen

Het is goed om kinderen met muziek groot te brengen en zeker als ze zelf op jonge leeftijd een instrument kunnen bespelen. Wil je een kindergitaar kopen, dan zoek je waarschijnlijk geen dure gitaar van duizenden euro’s. Alleen zit er ook een groot verschil tussen een goedkope gitaar bij een speelgoedwinkel of een voordelige gitaar bij een gitaarwinkel! Denk ook van tevoren goed na of je kind een akoestische gitaar of een elektrische gitaar wilt bespelen! Een goede gitaar heb je al voor honderd a tweehonderd euro, waaraan uw kind veel plezier kan beleven. Wellicht is het ook goed om eens naar een gitaarset te kijken waarmee je ineens een totaalpakket kunt kopen.

Merken gitaren

Er zijn best veel gitaarmerken op de markt. De bekendste zijn waarschijnlijk Fender en Gibson, maar er zijn nog veel meer merken gitaren te koop. Zoek je bijvoorbeeld een Yamaha gitaar of een Ibanez gitaar? Wij hebben de 10 bekendste merken voor jou onder elkaar gezet.

Merk Afkomst Over het merk Omvang en prijs Unieke eigenschappen
Fender gitaar Amerika Fender, ofwel Fender Musical Instruments Corporation is een Amerikaans bedrijf dat zich volledig focust op muziekinstrumenten. Fender is met name bekend van de Fender Stratocaster gitaar. Naast gitaren produceert Fender ook gitaarversterkers en piano’s. Fender biedt een groot scala aan gitaren. Zo heb je de keuze uit honderden Fender gitaren en beginnen vanaf de plusminus 500 euro tot aan de 5000 euro. Wil je een Fender gitaar kopen? Kies dan tussen de populaire Telecaster of Stratocaster of een wat minder bekende Jazzmaster of Jaguar. Fender gitaren beschikken over single-coil elementen en staan bekend om het heldere geluid. Zo beschikt een Fender Telecaster over 2 elementen en de Stratocaster over 3 elementen wat een donkerder geluid produceert.
Yamaha gitaar Japan Het merk Yamaha bestaat al sinds 1887 en biedt een breed scala aan muziekinstrumenten, waaronder piano’s, strijkinstrumenten en natuurlijk een groot aanbod gitaren. Een Yamaha gitaar kopen is niet eenvoudig, aangezien ze gitaren aanbieden in elektro-akoestische gitaren, akoestische gitaren, elektrische gitaren, basgitaren, maar bijvoorbeeld ook schoolgitaren en kleine gitaren. Een Yamaha gitaar begint bij de prijsklasse van ongeveer 170 euro, waarmee je dus een zeer voordelige gitaar kunt kopen met een goede kwaliteit. Een unieke serie van Yamaha is de Silent guitar die zowel voor oefenen als optreden ideaal is! Ben je op zoek naar een set, dan heeft Yamaha alles voor jou compleet, van gitaar tot aan de versterker toe.
Gibson gitaar Amerika Gibson gitaren zijn er in alle soorten en maten. De Gibson Guitar Corporation is ontstaan in 1902 en is met name bekend om de wereldwijde Gibson Les Paul, maar ook de J35 en de J45 hebben een goede reputatie. Er zijn zeer veel Gibson gitaren op de markt dus wil je een Gibson gitaar kopen, moet je een keuze maken tussen bijvoorbeeld de Gibson Les Paul, de Gibson SG, de Gibson ES of de voordelige Melody maker. In tegenstelling tot Fender beschikken Gibson gitaren over humbucker elementen en hebben dankzij de body van mahoniehout een lange klankduur en een volle, warme klank. Veel bekende gitaristen spelen op een Gibson, waaronder Slash, B.B. King, Frank Zappa en Bob Dylan. Uiteraard zijn alle Gibsons volledig afgewerkt!
Ibanez gitaar Japan Ibanez bestaat al sinds 1929, maar is eigenlijk pas in de jaren 80 echt bekend geworden, dankzij gitaristen als Joe Satriani en John Petrucci. De Ibanez RG-serie is de bekende serie en zijn heel populair bij de hardrock of metal muziek. Een Ibanez gitaar bestel je al voor nog geen 200 euro, maar zoek je een duurdere uitvoering, dan zijn er ook Ibanez gitaren voor ruim 6000 euro. Ibanez gitaren zijn er in zowel hollow-body uitvoering (bijvoorbeeld de Artcore-reeks) als solid-body uitvoering. Speel je veel rock en metal, dan is een Ibanez gitaar kopen een goede optie. Er zijn veel uitvoeringen beschikbaar, waaronder de GRG, S, S540, SA, GAX, GIO en de GSA.
Richwood gitaar Europa Al sinds 1979 maakt Richwood muziekinstrumenten, waaronder gitaren in zowel elektrische, akoestische- als semi-akoestische varianten. Richwood heeft een speciale Master-serie die gemaakt worden van sparren- of mahoniehout. Richwood gitaren kun je al kopen voor ongeveer 200 euro tot 400 euro en is daarmee één van de goedkoopste gitaarmerken. Ideaal dus als kindergitaar of voor de beginnend gitarist! Ben je een beginnend gitarist? Dan kun je prima een Richwood gitaar kopen, aangezien deze relatief voordelig geprijst is.
Taylor gitaar Amerika Bob Taylor heeft Taylor gitaren in 1974 opgericht en biedt 12 jaar garantie op haar gitaren. Uiteraard zegt dit iets over de kwaliteit! Je kunt dus met een gerust hart een Taylor gitaar kopen! Taylor gitaren zijn niet de goedkoopste, maar hebben stuk voor stuk een goede kwaliteit. De prijzen varieren tussen de 300 en 1200 euro met uitschieters naar boven toe. Er zijn ruim 100 verschillende modellen. Naast de standaard series biedt Taylor ook een custom serie met 5 modellen, namelijk de Grand Auditorium, Grand Symphony, Grand Orchestra, Grand Concert en de Dreadnought.
Martin gitaar Amerika Christian Frederick Martin heeft in 1833 Martin guitars opgericht. Er zijn veel series Martin gitaren, waaronder de X-serie, de D28 en D35 lijn, maar ook de Standard en Vintage serie. Kies een gitaar die bij je past! Met tientallen modellen valt er zeker wat te kiezen. De prijzen voor het kopen van een Martin gitaar zijn vanaf 700 euro tot bijna 10.000 euro! Martin gitaren specialiseert zich in akoestische gitaren, waarbij de modellen eigenlijk in 3 varianten op te delen is, namelijk Martin Dreadnought gitaren zonder elektronica, Martin Dreadnought gitaren met elektronica en Martin gitaren met een Cutaway.
Gretsch gitaar Amerika Gretsch bestaat al vanaf 1883 is bestaat dus al veel langer dan bijvoorbeeld Fender of Gibson. Met name in de Rock & Roll periode is Gretsch tot een populair merk uitgegroeid. Het merk is opgericht door Friedrich Gretsch. Met ruim 100 verschillende Gretsch gitaren in alle soorten en maten heb je voldoende keuze! Wil je een Gretsch gitaar kopen, dan zitten de prijzen tussen de 200 en 6000 euro. Gretsch maakt niet alleen elektrische gitaren, maar ook semi akoestische gitaren, en bijvoorbeeld Ukeleles. Grootheden als The Beatles en The Rolling Stones gebruikten een Gretsch, maar bijvoorbeeld ook Neil Young en Phil Collins. Iedereen die weleens een Gretsch gitaar gehoord heeft, heeft het over “That Great Gretsch Sound”. Het merk staat bekend om het degelijke materiaal en het prachtige geluid.
Stagg gitaar Belgie Stagg bestaat sinds 1995 en is dus nog een jonge speler op de markt. Naast het bouwen van gitaren biedt Stagg bijvoorbeeld ook drumstellen, mondharmonica’s en verschillende blaasinstrumenten aan. De Stagg gitaar is wel het meest bekend. Een Stagg gitaar kopen gaat gemakkelijk, aangezien de prijs een stuk hoger ligt dan bij andere gitaarmerken. Een Stagg bestel je al vanaf plusminus 70 euro tot 300 euro. Wil je een kindergitaar kopen, dan is Stagg een prima keuze, gezien de prijs. Daarbij zijn alle gitaren van goede kwaliteit. Naast elektrische gitaren, verkoopt Stagg ook akoestische gitaren en basgitaren.
Martinez gitaar China Martinez, ofwel Martinez Musical Instrument Ltd, bestaat sinds 1978 en biedt klassieke akoestische gitaren aan. Ze zijn met name bekend om hun MCG, MFG en MTC serie. De prijs van een Martinez is afhankelijk van de serie. Zo is de MCG-20 een instapmodel en de MCG-120 en MCG-130 de duurdere uitvoeringen. Een Martinez gitaar koop je al vanaf plusminus 50 Euro tot 1300 Euro. Veel gitaarmerken hebben een breed scala aan verschillende gitaren, maar een Martinez gitaar is altijd klassiek. Gezien de prijs zijn Martinez gitaren leuk als beginnend gitarist of als kindergitaar.

Gitaar vergelijken

Als je normaal een gitaarwinkel binnen loopt zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Gelukkig zijn er verkopers die je wegwijs kunnen maken en jou het verschil uit kunnen leggen tussen alle gitaren. Wooki is jouw online gitaarspecialist. Het vergelijken wordt dus voor jou gedaan aan de hand van een aantal vragen. Zo vragen we bijvoorbeeld of je een set zoekt of een losse gitaar. Of misschien heb je een voorkeur tussen merken als Fender, Gibson, Ibanez, Jackson, Squier, Takamine of Yamaha? Ook leggen we het verschil uit tussen een gitaar met of zonder cutaway, een solid body of hollow body en of je een actieve of passieve basgitaar zoekt. Zoek je voor akoestisch tonen we het verschil tussen een western gitaar en een klassieke gitaar. Bij elektrische gitaren kijken we bijvoorbeeld naar de houtsoort en naar de elementen. Keuze genoeg dus! Binnen een paar minuten heb je de gitaar test gedaan, volledig gratis!

Gitaren in de test: