Aant. vaatwassers: 1321

Vaatwasser

Een vaatwasser (ofwel afwasmachine) is een fantastisch apparaat waarvan sommige mensen beweren dat het dé uitvinding is van de 20e eeuw. Afwassen wordt meestal niet gezien als het leukste huishoudelijke klusje. Precies om die reden wordt er vaak voor gekozen om een vaatwasser te kopen. Een vaatwasser is een apparaat (vaak ter grootte van een keukenkastje) waarin de vaat gezet kan worden. De vaatwasser kent verschillende programma’s en maakt de vuile vaat weer blinkend schoon. Een vaatwasser kopen is niet de meest gemakkelijke klus. Er is een heel groot aanbod aan vaatwassers, prijzen lopen enorm uiteen en er zijn vele specificaties om rekening mee te houden. Speciaal om die reden hebben wij de Vaatwasser Test ontwikkeld. De vaatwasser test is zo samengesteld om de beste vaatwasser te vinden die aansluit bij uw wensen.

Vaatwasser Specificaties

Vaatwassers beschikken over vele verschillende specificaties en functies. Allen zijn belangrijk om af te wegen hoewel u misschien van sommige specificaties niet eens weet wat ze betekenen of waar ze u voordeel kunnen bieden. Uiteraard is het model, de kleur en het merk belangrijk. Maar denkt u ook aan energiebesparende functies, functies om uw glas te beschermen en functies die voor uw gezinssamenstelling optimaal zijn. Met de Wooki Vaatwasser Test zoeken wij samen met u de vaatwasser uit die rekening houdt met de hoeveelheid vaat, uw energie wensen, het model en de plaatsing en nog veel meer. Makkelijk, snel en goed.

Inbouw vaatwasser

inbouw-vaatwasserEen speciale soort vaatwasser is de inbouw vaatwasser. Een inbouw vaatwasser is er speciaal op gemaakt om (zoals de naam al doet vermoeden) ingebouwd te worden in uw keuken. De inbouw vaatwasser heeft geen eigen deurtjes en is niet voorzien van een topdeksel. Inbouw vaatwassers kunnen voorzien worden van een keukendeurtje waardoor de vaatwasser nadat deze is ingebouwd helemaal niet meer opvalt. Er zijn 2 soorten inbouw vaatwassers, namelijk de geïntegreerde inbouw vaatwasser en de volledig geïntegreerde inbouw vaatwasser. Aan de naam ziet u al dat beide vaatwassers ingebouwd (geïntegreerd) kunnen worden. Het grote verschil is dat het bedieningspaneel van een volledig geïntegreerde inbouw vaatwasser zich aan de bovenzijde van de deur bevindt. Dit paneel is dus zichtbaar als u de deur opentrekt. Bij een gewone geïntegreerde inbouw vaatwasser bevindt het paneel zich aan de voorzijde. Een volledig geïntegreerde vaatwasser kan dus volledig weggewerkt worden. Er zijn verschillende merken die inbouw vaatwassers verkopen. Belangrijk is om de maten op te nemen van de nis waar de vaatwasser ingebouwd moet worden alvorens u een inbouw vaatwasser gaat kopen. Zo weet u zeker dat uw nieuwe inbouw vaatwasser netjes past en niet te groot is.

Onderbouw vaatwasser

Een onderbouw vaatwasser is essentieel iets anders dan een inbouw vaatwasser. In inbouw vaatwasser heeft namelijk geen optie om een paneeldeur op te plaatsen. De onderbouw vaatwasser beschikt over zijn eigen deur (vaak RVS of Wit). De onderbouw vaatwasser heeft meestal geen kopblad en beschikt over stelvoetjes. Zo kan de onderbouw vaatwasser gemakkelijk onder een bestaand werkblad geplaatst worden. De meeste onderbouw vaatwassers zijn voorzien van een display aan de voorzijde alsmede een gemakkelijke greep om de vaatwasser te openen en te sluiten.
onderbouw-vaatwasser

Vrijstaande vaatwasser

De vrijstaande vaatwasser kan volledig vrijstaand geplaatst worden. Zoals de naam duidelijk aangeeft is deze vaatwasser volledig afgewerkt met een mooie deur en een kopblad zodat hij er netjes uitziet als hij separaat geplaatst wordt. Een grote selectie vrijstaande vaatwassers kunnen omgebouwd worden tot onderbouw vaatwassers omdat het bovenblad verwijderd kan worden.
vrijstaande-vaatwasser

Mini vaatwasser

mini-vaatwasserDan is er nog een heel speciaal model vaatwasser, namelijk de mini vaatwasser. De mini vaatwasser is een speciale kleine vaatwasser van +/- 45 cm hoog of breed. Door zijn formaat is de mini vaatwasser ideaal om mee te nemen naar b.v. de camping. De mini vaatwasser is natuurlijk ook geschikt bij een kleine keuken of bij gezinnen tot 2 personen. Er zijn 2 soorten mini vaatwassers. De compact vaatwasser met een hoogte van 45 cm en biedt opbergruimte voor +/- 6 couverts. En dan is er nog de smalle vaatwasser met een breedte van 45 cm. De smalle vaatwasser heeft een opbergruimte voor +/- 9 couverts. Een mini vaatwasser kan ideaal zijn. Let echter goed op welke je koopt. Niet alle modellen zijn geschikt voor alle type vaat.

Goedkope vaatwasser

Een goedkope vaatwasser willen we natuurlijk allemaal. Er zijn uiteraard goedkope vaatwassers op de markt. Meestal zijn dit vaatwassers van het merk Beko, Indesit, Etna of een ander relatief onbekend merk. Goedkope vaatwassers zijn per definitie niet slechter dan duurdere vaatwassers. Echter is het vaak het aanbod van programma’s en de kwaliteit van de schone vaat waar u iets op inlevert. Ook is het vaak zo dat deze vaatwassers een iets kortere levensduur hebben dan de duurdere soortgenoten. Een goedkope vaatwasser heeft dus vaak wel zijn nadelen. De kunst is om een vaatwasser te kopen met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Als deze 2 in verhouding zijn dan betaald u namelijk nooit teveel. Een andere goede tip voor een goedkope vaatwasser is rondkijken op Marktplaats of bij kringloopwinkels. Hier staan soms jonge pareltjes tussen voor weinig geld. Op Wooki betaald u voor een nieuw model in ieder geval nooit teveel. Wij zorgen ervoor dat onze goedkoopste aanbieder immers altijd bovenaan staat. Online een vaatwasser kopen is vaak sowieso al een stuk goedkoper dan het kopen in de winkel. Een goedkoper vaatwasser weloverwogen kopen doet u dus ook via Wooki.nl!

Vaatwasser tips

Als u eenmaal een vaatwasser heeft aangeschaft dan wilt u hier natuurlijk een tijdje mee vooruit. Een vaatwasser blijft goed functioneren en heeft een aanzienlijk langere levensduur bij goed onderhoud en goed gebruik. Hier volgen een aantal vaatwasser tips om de levensduur te optimaliseren en om de vaat optimaal schoon uit de vaatwasser te halen.
vaatwasser tabs

 • Spoel grove etensresten van de borden en pannen. De vaat komt er een stuk schoner uit en het filter raakt minder snel verstopt. Kijk vooral uit met hele vette aanslag en groenten die overal aan blijven steken zoals sla.
 • Kijk wekelijks het filter na en verschoon deze tijdig. Met een vuil filter komt de vaat er nooit 100% fris uit. Een vaatwasser beschik meestal over 2 filters. Kijk beide goed na. Kijk ook onder de filters. Als er grote etensresten door de filters glippen kunnen deze de pomp beschadigen.
 • Stapel de vaat niet te hoog op zodat de sproeiarmen vrij kunnen bewegen. Als de sproeiarmen niet vrij zijn kan het water zich niet goed verspreiden en dat levert geen schone vaat op.
 • Gebruik een vaatwasser verfrisser om de vaatwasser lekker fris te laten ruiken. Een vaatwasser verfrisser gaat tussen de 50 en 100 afwasbeurten mee.
 • Draai geregeld (maandelijks) het heetste programma dat de vaatwasser heeft zonder dat er vaat in de vaatwasser staat. Dit is vergelijkbaar met een kookwas in de wasmachine. Het hete water reinigt de vaatwasser, het filter en de leidingen waardoor zeepresten verwijderd worden. Dit levert een schone vaat op en verwijderd vieze geurtjes. Gebruik tijdens dit reinigingsprogramma eventueel een kopje schoonmaakazijn om extra te ontvetten.
 • Plaats kunststof / plastic vaat tussen de keramische vaat. Omdat kunststof minder warmte afgeeft valt het droogresultaat hiervan tegen. Door de kunststof vaat tussen de keramische vaat te plaatsen droogt de kunststof vaat veel beter.
 • Gebruik gewone afwastabletten met zout en glansspoelmiddel. 3-in-1 tabletten zijn gemakkelijk maar alle stoffen komen in 1 keer vrij. Het beste resultaat krijgt u wanneer de vaatwasser zelf bepaald op welk moment in de afwas cyclus hij het zout en het glansspoelmiddel kan gebruiken. Dit levert een beter glanzende vaat en soms zelfs een schonere vaat op.
 • Doe niet teveel hetzelfde bestek in de bestekmandjes. Dit voorkomt dat b.v. vorken in elkaar gaan zitten waardoor deze niet goed schoon worden en/of niet goed drogen.
 • Plaats bestek in een bestekkorf altijd met het handvat naar beneden zodat het gebruikte deel beter schoon wordt. Let wel op met theelepeltjes e.d. De handvaten van klein bestek gaan vaak door de gaatjes van de korf. Plaats deze dus wel naar boven.
 • Kijk uit met keukenmessen en pannen met een antiaanbaklaag. Scherpe messen kunnen sneller bot worden en pannen met een antiaanbaklaag verliezen bij veelvoudig gebruik in de vaatwasser hun antiaanbaklaag.
 • Kijk uit met afwastabletten die oplosbare folie hebben. De oplosbare folie kan de vaatwasser sneller doen verstoppen als de hitte de folie niet goed oplost. Het is beter om de folie toch manueel te verwijderen.
 • Reinig de deurrubbers en de rubbers van het reservoir regelmatig met een vochtige doek. Hier hopen vaak veel etensresten op welke nare geurtjes kunnen geven.
 • Reinig 3x per jaar de sproeiarmen. Prik verstopte gaatjes door of open de armen indien mogelijk en reinig ze helemaal.

Vaatwasser merken

Als u een vaatwasser gaat kopen zult u misschien even door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Dit komt door het grote aantal merken die u tegen zult komen als u voor een vaatwasser gaat shoppen. Welke merken zijn nu goed, wat is hun achtergrond en waar staan ze om bekend. U leest het hier.

AEG vaatwasser
aeg-logoAEG is een merk dat al decennia lang op de markt is en garant staat voor kwaliteit. AEG is een afkorting voor “Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft” (algemene elektriciteitsmaatschappij). Zoals de naam al doet vermoeden is AEG een Duitse onderneming die niet alleen vaatwassers maakt maar nog meer elektronische producten. In het verleden heeft AEG zelfs een aantal vliegtuigen en locomotieven geproduceerd. AEG is opgericht door Emil Rathenau is 1883. In die tijd heette het nog D.E.G. (Deutsche Edison-Gesellschaft für angewandte Elektrizität). In 1887 veranderde de de naam naar AEG.

Het eerste echte elektronische product, de bandrecorder door AEG gebouwd in 1935. Momenteel bestaat AEG alleen nog met hun huishoudelijke apparaten tak. Alle overige takken zoals de industriële- en vervoerstak zijn opgegaan in zelfstandige ondernemingen. De huishoudelijke tak (AEG Hausgeräte AG) van AEG is sinds 1994 eigendom van het Zweedse Electroluc en heet sindsdien AEG-Electrolux. De huishoudelijke tak produceert allerhande apparaten zoals vaatwassers, wasmachines, drogers, koelkasten en keukenmachines. AEG kenmerkt zich met name op het apparaat design. Reviews tonen aan dat AEG-Electrolux vaatwassers kwalitatief erg goed zijn.

Bauknecht vaatwasser
bauknecht-logoBauknecht is opgericht in 1919 door “Gottlob Bauknecht” opgericht. Bauknecht is oorspronkelijk opgezet als elektronische werkplaats. Momenteel kennen we Bauknecht vooral van hun vaatwassers en overige keukenapparatuur. Bauknecht begon echter pas met het fabriceren van keukenapparatuur na de 2e wereldoorlog. Daarvoor maakte Bauknecht motoren en elektronische producten gericht op de agrarische sector. De eerste keukenmachine van Bauknecht was de roermachine. Bauknecht begon met het produceren van vaatwassers in 1971 en was dus een van de voorlopers in deze tak.

Bauknecht zijn volledige naam is “Bauknecht Hausgeräte GmbH”. Toch is Bauknecht tegenwoordig onderdeel van het Amerikaanse merk “Whirlpool”. Bauknecht is het kwaliteitsmerk van Whirlpool en wordt dan ook gewoon onder de naam “Bauknecht” op de markt gezet. Bauknecht scoort goede resultaten in de vaatwasser testen en is dan ook zeker een prima keuze als je voor kwaliteit gaat.

Bosch vaatwasser
bosch-logoHoewel Whirlpool de ’s werelds grootste leverancier is van huishoudelijke apparaten is B.S.H. de grootste dat binnen Europa. B.S.H. staat voor “BSH Hausgeräte GmbH” en bestaat uit een aantal fabrikanten. De 2 grootste daarvan zijn Bosch en Siemens. Bosch is opgericht in 1886 en is een van de oudste merken in deze lijst. Bosch is opgezet door Robert Bosch en was gevestigd in Stuttgart. Bosch opende zijn eerste fabriek in 1901. In de beginjaren produceerde Bosch magneten voor motoren. Denk hierbij aan de “low-voltage” magneet en de 100,000th magneet. Later begon Bosch ook met het produceren van andere auto onderdelen waaronder autoruiten, injectie pompen (voor Diesel) en autoradio’s. Na de 2e wereldoorlog ging Bosch een samenwerking aan met het Japanse “Denso”. In deze periode begon Bosch met het ontwikkelen van “power-tools” en andere gereedschappen. Merken als Skil en Dremel zijn allen onderdeel van Bosch. Daarna volgden de huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, wasdrogers en jawel… vaatwassers. Bosch is ook een echt kwaliteitsmerk. Koop je een Bosch vaatwasser dan betaal je vaak iets meer, maar dat betaald zich terug door de lange levensduur en de opties van het apparaat. Een Bosch is compleet en goed!

Siemens vaatwasser
siemens-logoSiemens en Bosch vallen samen onder B.S.H. (BSH Hausgeräte GmbH). Ook Siemens is werkzaam op veel gebieden zoals de industriële tak, de healtcare tak, de energie tak en de huishoudelijke apparaten tak. Siemens is opgericht in 1847 door Werner von Siemens en Johann Georg Halske. Siemens is begonnen met het produceren van telegrafen. In 1848 bouwde Siemens zijn eigen langeafstand telegraaf welke een afstand van 500 km overbrugde. Vervolgens groeide het bedrijf door de productie van lampen en elektrische treinen. De huishoudelijke tak van Siemens is gestart in 1920. Siemens begon hier met het produceren van televisies, radio’s en microscopen. Alle opvolgende jaren is Siemens actief gebleven met het produceren van huishoudelijke artikelen, telecom maar vooral in de energie sector. In 2000 is de huishoudelijk tak verkocht aan Robert Bosch waarna B.S.H. is opgezet. De huishoudelijke apparaten van Siemens en dus ook de Siemens vaatwassers worden onder eigen naam op de markt gezet waarbij een degelijk product en een goede prijs-kwaliteit verhouding bovenaan staan.

Smeg vaatwasser
smeg-logoSmeg is een uniek merk. Bij het zien van 1 product weet u meteen waar Smeg in uitblinkt. Smeg onderscheid zich door het unieke design van zijn producten. “Design is everything” en dat zie je er aan af. Met een Smeg vaatwasser heeft u echt een uniek stukje technologie in de keuken staan welke ook nog eens zeeg degelijk in elkaar zit. Smeg producten kenmerken zich vaak door de ronde vormen, opmerkelijke kleuren en unieke patronen. Smeg is een Italiaanse producent van huishoudelijke apparaten en staat voor “Smalterie Metallurgiche Emiliane Guastalla”. Smeg is eigendom van de “Bertazzoni familie” waar het merk ook door is opgezet. In 1948 stichtte Vittorio Bertazzoni het merk Smeg welke oorspronkelijk gespecialiseerd was in emailleren en metaalbewerking. In 1956 is Smeg begonnen met het produceren van unieke kooktoestellen.

In 1960 voegde Smeg wasmachines toe aan het assortiment. In 1970 haalde Smeg de primeur met de eerste 60 cm brede vaatwasser. Deze vaatwasser bood ruimte aan maar liefst 14 couverts. Na de vaatwassers ging Smeg afzuigkappen en afwasbakken produceren (door overname van Apell). Vandaag de dag is het aanbod van Smeg nog hetzelfde en is Smeg actief op de professionele food-services markt. Wilt u iets unieks, koop dan een Smeg vaatwasser!

Whirlpool vaatwasser
whirlpool-logoWhirlpool is ’s werelds grootste producten van huishoudelijke apparaten. Whirlpool verkoopt dan ook een breed assortiment vaatwassers en overige producten. Ook inbouw vaatwassers en mini vaatwassers worden door Whirlpool geproduceerd.

Bij Whirlpool werken meer dan 100.000 medewerkers en zet jaarlijks meer dan 21 biljoen USD om. Dit is echter niet altijd zo geweest. Whirlpool is in 1911 opgericht door Louis Upton. Louis bouwde samen met zijn oom die een machinewinkel bezat. Louis kwam op het idee om de toenmalige wasmachine te voorzien van een elektromotor. Whirlpool is in 1986 begonnen met het produceren van vaatwassers door de overname van “KitchenAid”.

Onder Whirlpool vallen bekende merken als Bauknecht, Indesit en Maytag.

Zanussi vaatwasser
zanussi-logoZanussi is Italiaanse producent van huishoudelijke apparaten welke in 1916 is opgericht door Antonio Zanussi. Antonio was de zoon van een edelsmid en is begonnen met het maken van fornuizen en kachels. Nadat Antonio overleed nam zijn zoon Lino in 1946 het bedrijf over. Onder de leiding van Lino is Zanussi geworden wat het vandaag de dag is. In 1951 begon het bedrijf met het produceren van gas en elektronische fornuizen. In 1958 zagen de eerste Zanussi wasmachines het levenslicht gevolgd door televisies, vriezers en vaatwassers. In 1982 werd Zanussi overgenomen door Electrolux. Zanussi ontwerpt hun producten met “Italiaanse Flair”. Zanussi vaatwassers zien er dan ook netjes uit en zijn gemakkelijk in de bediening. Zanussi kenmerkt zich door een prima prijs-kwaliteit verhouding.

Vaatwasser kopen

Zo ziet u, een vaatwasser kopen is nog niet zo gemakkelijk. Natuurlijk is het een flinke aanschaf en moet u goed nadenken wat u voor uw centjes wilt kopen. Daarom zijn wij er! Wij vergelijken met de Wooki Vaatwasser Test alle specificaties van alle vaatwassers uit een zeer breed assortiment. Middels onze test luisteren we naar uw persoonlijke wensen en vervolgens zoekt ons systeem de vaatwasser uit welke het beste bij u past. Als u een vaatwasser gaat kopen dan kunt u dat ook via ons doen. Wij vermelden altijd alle prijzen van onze aanbieders bij de producten en de goedkoopste prijs staat gewoon bovenaan. Zo koopt u niet alleen de beste maar ook de goedkoopste vaatwasser. Al onze aanbieders zijn gecontroleerd en veilig. Als u via Wooki koopt weet u dus zeker dat u uw producten thuisgestuurd krijgt. Een vaatwasser kopen doet u dus via de Wooki Vaatwasser Test.